Versenyképes Magyarországért: fókuszban az oktatás

Versenyképes Magyarországért: fókuszban az oktatás

Második alkalommal szervezte meg a „Versenyképes Oktatás" konferenciát az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). A cél idén sem változott: Magyarország hosszú távú munkaerő-piaci versenyképességének javítása, azon kitörési pontok meghatározásával, melyek segítségével Magyarország 10 éven belül 10 helyet javíthat a világ versenyképességi ranglistán elfoglalt helyezésén.

Kerekasztal-beszélgetés kormányzati és vállalati döntéshozók és diákok között

A 2015-ben megrendezett, első Versenyképes Oktatás konferencia célja az volt, hogy az érintett szereplők (döntéshozók, pedagógusok, vállalati képviselők) együtt tekintsék át a munkaerőpiac oktatási rendszerrel szembeni elvárásait, a fejlesztendő területeket és az egyes szereplők közötti együttműködés lehetőségeit. További feladat egy olyan párbeszéd kialakítása a vállalatok és a kormányzat szereplői között, amely hozzájárul Magyarország hosszú távú munkaerő-piaci versenyképességének javításához. Az idei konferencia célja, hogy ebbe a párbeszédbe bevonja az oktatás legfontosabb szereplőit, a diákokat.

A konferencia részeként indította el az AmCham – a HIPA, az Emberi Erőforrások Minisztériuma illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai támogatásával – a „Tudsz jobbat!" pályázatot, melynek keretében a diákok kreatív formában, csoportosan fogalmazhatták meg gondolataikat az általuk elképzelt jövő iskolájáról és a jövő munkahelyéről. A felhívásra 39 pályamű érkezett, melyek közül a szakmai zsűri a budapesti Kosztolányi Dezső Gimnázium, valamint a törökbálinti Bálint Márton Általános és Középiskola csapatának ítélte oda az első díjakat.

Diákok virtuláis valóság (VR) szemüvegben a rendezvényen

Diákok virtuláis valóság (VR) szemüvegben a rendezvényen

Papp István, a HIPA elnökhelyettese elmondta: a 4. ipari forradalomban a legtöbb iparágban új technológiai megoldásokat alkalmaznak, mely során új szakmák alakulnak ki. Segítve és követve a munkaerőpiac ezen változásait, a HIPA arra törekszik, hogy egyre több innovatív technológiát alkalmazó befektetés és kutatás-fejlesztési beruházás jöjjön Magyarországra. Versenyképességünkben nagy hangsúlyt kap az oktatás, hiszen ez a befektető által vizsgált egyik legfontosabb tényező a beruházási döntése meghozatalakor.

Pongrácz Ferenc, az AmCham elnöke hangsúlyozta: „A világunk szélsebesen változik, és a technológiai fejlődéssel a munkaerő-piacnak is tartania kell a versenyt. Az AmCham tagjai elkötelezettek abban, hogy felkészítsék a diákokat, azaz a jövőbeni munkavállalókat az újfajta kihívásokra, miközben fontos törekvés, hogy megismerjük és megértsük az ő véleményüket, világképüket, vágyaikat is. Összességében a célunk, hogy a magyar fiataloknak hosszútávon is jövőképet biztosítsunk és munkaerő-piaci szempontból fenntartható befektetői környezetet hozzunk létre."