Tudásalapú ágazatokra épít Szeged

Tudásalapú ágazatokra épít Szeged

A HIPA küldöttsége aszegedi ELI kutatóközpontnál

A világszínvonalú ELI kutatóközpont és az egyetemről kikerülő képzett munkaerő miatt Szeged válhat hazánk egyik vezető régiós innovációs központjává.
A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) befektetésösztönzési, ágazati és kommunikációs vezetői, illetve szakértői továbbképzést tartottak az egyre inkább a beruházói érdeklődés középpontjába kerülő Szeged vezetőinek. A 2016 nyarán lezárult Befektetőbarát Település Programhoz kapcsolódó programsorozat második állomásaként látogatott a csongrádi megyeszékhelyre a HIPA szakértői csapata. A helyszíni látogatások célja, hogy a települések még felkészültebben kezeljék a már letelepedett, illetve a potenciális befektetőket egyaránt.

A HIPA a nemzetközi befektetőkkel való kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás mellett a magyarországi fogadó környezet felkészítését is kiemelt céljának tekinti, a jelentősebb nemzetközi beruházási projektek ugyanis egyre nagyobb mértékben vidéki városokat érintenek. Magyarország kinőtte Budapest-központúságát, amit a HIPA 2016-os eredményei is alátámasztanak: az ügynökség által sikeresen végigtárgyalt 71 befektetési projektből mindössze 9 valósult meg a fővárosban, míg a dél-alföldi régió 12 pozitív döntésben volt érintett.

A Budapesttől távolabb eső helyszíneket tekintve Szeged évek óta a legnépszerűbb városok között szerepel. A korábbi tapasztalatok, valamint a jelenlegi befektetői trendek vizsgálata alapján a város vezetői a magasabb hozzáadott értéket előállító, tudásalapú ágazatok felé fordulás mellett döntöttek. Ehhez kiváló alapot ad az egyetemről évről évre kikerülő jól képzett, nyelveket beszélő fiatal munkaerő, valamint azok a már letelepedett vállalatok, amelyek innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységei és eredményei további kapacitásokat vonzhatnak Szegedre és a térségbe. Ennek elősegítésére már jelenleg is zajlanak infrastrukturális és irodafejlesztések.

A látogatás keretében a HIPA szakértői képet kaptak a kiajánlható beruházási és iroda helyszínekről, ezt követően bemutatták az átalakult beruházás-támogatási rendszer Szeged számára is kedvező változásait, továbbá a sikeres befektetői tárgyalások lebonyolításhoz elengedhetetlen gyakorlati tanácsokkal látták el a város képviselőit.