Teherautók és nehézgépek erőátviteli alkatrészei készülnek Polgáron

Teherautók és nehézgépek erőátviteli alkatrészei készülnek Polgáron

Az anyavállalat indiai és németországi vezetői is megjelentek az átadáson

Hivatalosan is elindult a termelés a SONA polgári üzemében. Az indiai tulajdonú járműipari beszállító első körben kis mennyiségben, magasabb hozzáadott értékű acél tengely, motor, és alváz alkatrészeket fog gyártani, de jól mutatja a vállalat hosszú távú terveit, hogy már tervezik a bővítést a félkész alkatrészek megmunkálásához kapcsolódóan.

Sunjay Kapur, a Sona Group vezetője és Szabó László külgazdasági és külügyminiszter

Sunjay Kapur, a Sona Group vezetője és Szabó László külgazdasági és külügyminiszter

A SONA BLW Group egy indiai autóipari beszállító, mely precíziós kovácsolt kúpkerekeket, precíziós kovácsolt váltókerekeket, szinkron gyűrűket, futómű alkatrészeket, motor és erőátviteli alkatrészeket és komplett differenciálműveket gyárt és szerel, elsősorban autóipari felhasználásra. Partnereik között megtalálható számos neves könnyű- és nehéz teherautógyárak, mezőgazdasági és nehézgépek gyártói, valamint TIER1 beszállítók. A SONA világszerte hét gyáregységében több mint 2300 dolgozót foglalkoztat.

A SONA BLW Hungary Kft. félkész járműipari acél termékek (sebességváltók, kuplungok, tengelyalkatrészek, motoralkatrészek, alváz alkatrészek) megmunkálásával foglalkozik a termelés 2017. januári elindulása óta a polgári gyártócsarnokban. Jelenleg a SONA BLW Hungary Kft. 40 dolgozót foglalkoztat, mely létszámot a következő öt évben 130 főre kívánja növelni. 2018-tól a tevékenységi kör kibővülhet akár a termékek forrókovácsolásával, valamint hőkezelésével, de a hosszabb távú tervek között szerepel a Németországban kovácsolt előgyártmányok forgácsolásának, hőkezelésének, kemény üregelésének és végső minőségellenőrzésének átvétele is.

Ezen célok eléréséhez további 13,5 millió euró, mintegy 4,2 milliárd forint értékű beruházás keretében termelő eszközök és egyéb berendezések beszerzése, valamint infrastrukturális beruházások valósulnak meg a következő öt év során. A növekedéshez szükséges a jelenlegi 5000 négyzetméter alapterületű termelés 10 000 négyzetméteresre történő bővítése, melynek előkészítése folyamatban van. A tervezett árbevétel a beruházási szakasz végére meghaladja majd az évi 10 millió eurót.