Szorosabbra fűzi a gazdasági együttműködést India és Magyarország

Szorosabbra fűzi a gazdasági együttműködést India és Magyarország

Gazdasági együttműködést India és Magyarország - Szijjártó Péter

Magyarország volt a díszvendége az indiai The Financial Express magazin által szervezett üzleti fórumnak Új-Delhiben. A több mint 50 éves múltra visszatekintő, vezető indiai üzleti magazin által szervezett konferencia középpontjában az indiai vállalatok számára kulcsfontosságú európai piac felé nyitás, valamint a befektetés szempontjából legvonzóbb külföldi desztinációk álltak.

A The Financial Express, egy 1961 óta működő indiai és nemzetközi üzleti hírekre specializálódott magazin, az egyik vezető médium az ázsiai országban. A mostani konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet az európai piacon belül Magyarországra mint befektetési helyszínre. A kerekasztal-beszélgetéseken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke mellett részt vettek olyan Magyarországon már letelepedett indiai nagyvállalatok vezetői is, mint az Apollo Tyres vagy a Tata Consultancy Services (TCS), akik megosztották hazai gazdasági és üzleti környezettel kapcsolatos tapasztalataikat. A közönség soraiban az indiai autóipari, ICT, megújuló energia, gyógyszeripar és FMCG szektorok vezető vállalatainak képviselői foglaltak helyet.

Az eseményen Szijjártó Péter hangsúlyozta: 2014-ben és 2015-ben is egy-egy indiai autóipari vállalat hajtotta végre a legnagyobb zöldmezős beruházást Magyarországon, az Apollo Tyres, illetve az SMR-csoport. A sikertörténet folytatásaként újabb beruházásról született döntés, hiszen a járműipari fémmegmunkálással foglalkozó Sona vállalatcsoport eddigi indiai, az Egyesült Államokbeli és németországi gyárai után hazánkban is gyártóegységet létesít 4,2 milliárd forint értékben, 130 új munkahelyet létrehozva a Hajdú-Bihar megyei Polgáron.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az Indiából származó közvetlentőke-befektetések állománya 2014-ben elérte a 163,7 millió dollárt.  Az MNB által publikált érték azonban alulbecsli az indiai tőke magyarországi jelenlétét, mivel az indiai érdekeltségű vállalatok egy része európai leányvállalatán keresztül fektet be az hazánkban. Egy 2013-as Századvég kutatás 1,5 milliárd dollárra tette az indiai eredetű FDI-állomány értékét Magyarországon.