Szeminárium a hazai duális képzési rendszer lehetőségeinek népszerűsítésére

Szeminárium a hazai duális képzési rendszer lehetőségeinek népszerűsítésére

A Japán Nagykövetség és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) első alkalommal szervezte meg a „Duális képzési rendszer Magyarországon" elnevezésű szemináriumot. A HIPA székházában, kiemelt érdeklődés mellett megrendezett esemény célja a képzési forma vállalatok számára nyújtott előnyeinek bemutatása, ami hatékony megoldást kínálhat a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő biztosítására. A duális rendszerben már részt vevő vállalatok vezetői mellett szakmai előadók ismertették a csatlakozásban rejlő lehetőségeket az érdeklődő japán vállalatok képviselői számára.

Motoji Kato, az IBIDEN Hungary elnökének előadásaA hazai befektetésösztönzés esetében kiemelt szereppel bír a munkaerő-ellátás kérdése. A magyar munkaerő színvonalával, hozzáállásával, motivációjával kapcsolatban nagyon pozitívak a befektetők visszajelzései. Ennek további elősegítését szolgálja a szakképzés átalakítása, a duális képzés német mintára történt bevezetése, amelynek köszönhetően már a gyakorlatban is azonnal hasznosítható tudással hagyhatják el a fiatalok az iskolát.

A Japán Nagykövetség és a HIPA által első alkalommal megszervezett „Duális képzési rendszer Magyarországon" elnevezésű rendezvény célja a hazai duális képzési rendszer bemutatása volt a jelen lévő érdeklődők számára. A rendezvény szakmai értékét emelte az a tény, hogy az előadók mindegyike több éves sikeres gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a duális képzés területén.

dr. Odrobina László, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár

dr. Odrobina László, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár
Nyitóelőadásában Kis Tünde, a HIPA befektetési elnökhelyettese ismertette az ügynökség szolgáltatásait, illetve az elérhető beruházási és képzési támogatási formákat. Ezt követően több, a duális rendszerhez kapcsolódó sikertörténeteket hallhatott a közönség: a képzési formát Magyarországon elsőként bevezető Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. képviseletében Joó Gábor, oktatási művezető és képzési mester, illetőleg Motoji Kato, az IBIDEN Hungary elnöke számoltak be tapasztalatiakról.

A Nemzetgazdasági Minisztérium részéről dr. Odrobina László, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár gyakorlati példákon keresztül mutatta be a csatlakozási folyamat lépéseit, ezt követően Nomura Masashi, a PWC Magyarország Kft. japán relációjának vezetője a duális képzés humánerőforrás oldalról történő megközelítését részletezte.