Stratégiai partnerségre lépett a magyar kormány és a Yanfeng

Stratégiai partnerségre lépett a magyar kormány és a Yanfeng

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és a Yanfeng, a világ egyik vezető beszállítója a beépített autóbelső elemek területén. A megállapodást a kormány részéről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Vallyon József, a Yanfeng Hungary Automotive Interior Systems igazgatója írták alá Budapesten.

A megállapodás aláírasa a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületébenMagyarország kínai partnerei között kiemelkedő szerepet tölt be a vezető autóipari TIER1-es beszállító Yanfeng Automotive Interiors. A világ 18 országában több mint 100 gyárral jelen lévő vállalat az összes jelentős autógyártó vállalat számára szállítja termékeit, többek között műszerfalakat, konzolokat, tetőelemeket, globális árbevétele pedig 2015-ben elérte a 8,5 milliárd dollárt.

Az egyharmad részben az amerikai Johnson Controls tulajdonában álló Yanfeng pápai telephelye a vállalatcsoport legnagyobb gyártóegysége. A megközelítőleg 23 000 négyzetméteres üzemben prémiumkategóriás személyautók utasterének kárpitozott alkatrészei – így például műszerfal, ajtóburkolat és középkonzol – készülnek, teljes egészében exportra. Az elmúlt évek folyamatos technológiai fejlesztéseinek köszönhetően az alkalmazottak létszáma megközelíti az 1900 főt, amivel Veszprém megye legnagyobb munkáltatói közé tartozik a Yanfeng. A vállalat a Pannon Egyetemmel kötött megállapodás keretében a duális képzésbe is bekapcsolódott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
A Kínából származó közvetlen tőkebefektetések állománya az MNB adatai szerint 2014-ben közel 1.400 millió dollár volt. A kínai működő tőke magyarországi jelenléte azonban napjainkban már ennél is jelentősebb lehet, szakértői becslések szerint a 3 milliárd dollárt is meghaladja a kínai befektetések állománya Magyarországon.

A magyar kormány stratégiai partnerségi programjának célja a hazánkban letelepült vállalatok befektetéseinek ösztönzése, a foglalkoztatottak számának növelése, a magasabb hozzáadott értékű termelés megvalósítása, a vállalatok bekapcsolódása a szakképzésbe, valamint a hazai beszállítókkal szorosabb kapcsolat kiépítése. A magyar kormány stratégiai partnerei több mint 160 000 embernek adnak munkát, és jelenleg közel 14 000 fővel foglalkoztatnak több munkavállalót, mint a stratégiai megállapodások megkötésének időpontjában.