Mindhárom magyarországi egységében fejleszt a Le Bélier

Mindhárom magyarországi egységében fejleszt a Le Bélier

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésénÁtfogó fejlesztésbe kezd hazánkban a francia járműipari beszállító Le Bélier. Az alumínium fékrendszerek és biztonsági berendezések gyártásával és fejlesztésével foglalkozó, piacvezető vállalatcsoport legmeghatározóbb gyárai Magyarországon találhatóak. Az összesen mintegy 10 milliárd forint értékű és 350 új munkahelyet létesítő fejlesztések egy beruházásként kezelendők, a cégcsoport a fémipari megrendelések és gyártási folyamatok elvégzését a három gyáregysége között osztja meg.

A Le Bélier Group több mint fél évszázada főként az autó- és repülőgépipar beszállítója. A vállalatcsoportnak Magyarország mellett Szerbiában, Mexikóban és Kínában van leányvállalata. A francia vállalat alumínium biztonsági berendezések gyártásával szolgálja ki a gépjárműipart, napjainkban a világ összes alumínium fékrendszerének több mint harmadát állítja elő. A csoport legfontosabb partnerei között megtalálható többek között a Bosch, a BMW, a Daimler, a Mitsubishi, a Nissan és a Volkswagen.

Skobrák Tibor, a Le Bélier Közép-kelet európai gazdasági igazgatója

Skobrák Tibor, a Le Bélier Közép-kelet európai gazdasági igazgatója
A piacvezető multinacionális vállalatcsoport legmeghatározóbb gyárai Magyarországon, azon belül Ajkán, Mohácson (alumínium formaöntvények öntése) és Szolnokon (fémmegmunkálás) találhatóak, a mohácsi üzem egyben a teljes csoport legnagyobb kutatás-fejlesztési központja. A Le Bélier Magyarország vállalati stratégiája szerint hosszú távra fejleszti infrastruktúráját, gyártási technológiáját, ezáltal egyedi, magas minőségű és nagy széria számú termékek gyártását lehetővé téve az autóipar számára. A most bejelentett, mintegy 10 milliárd forint értékű beruházást egy, a BMW-vel kötött beszállítói megállapodás alapozta meg, mely alapján a német prémiummárka a kizárólag hazánkban gyártott alkatrészt szereli ötös típusába a következő években.

A beruházás egy komplex, az ajkai gyárban 2018 végéig megvalósítandó fejlesztés második üteme, mely illeszkedik a vállalat magyarországi stratégiájába, miszerint új, innovatív technológiát alkalmazó automata gyártósorok telepítésével növeli termelő kapacitását. A mohácsi és szolnoki gyárban eszközbeszerzés, míg az ajkai gyárban eszközbeszerzés és infrastrukturális beruházás is megvalósul. A bővítés lezárultával a Le Bélier saját állományban foglalkoztatott munkavállalóinak száma eléri a 1500 főt. A beruházást a magyar kormány – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével – egyedi kormánydöntéssel támogatásban részesítette.