Magyarország lehet az Európai Unióba irányuló kínai befektetések kapuja

Magyarország lehet az Európai Unióba irányuló kínai befektetések kapuja

Október 20-21. között Pekingben kerül megrendezésre a China Overseas Investment Fair (COIFAIR), Kína elsőszámú, külföldre irányuló befektetésekre fókuszáló szakmai fóruma. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a rendezvényen a hazai befektetési lehetőségeket népszerűsíti. Ezen túlmenően kiemelkedő jelentőségű megállapodás is született a HIPA és a CODA (China Overseas Development Association) között a kétoldalú üzleti kapcsolatok, azon belül is elsősorban a Magyarországra irányuló kínai közvetlen tőkebefektetések ösztönzése érdekében.

Papp István, a HIPA elnökhelyettese aláírja a megállapodástPekingben idén 8. alkalommal kerül megrendezésre a COIFAIR, mely a külföldre irányuló kínai befektetések (outbound investment) kiemelkedő szakmai fóruma. A rendezvényen több mint 1000 kínai állami és magántulajdonban lévő vállalat vesz részt annak érdekében, hogy személyes kapcsolatot létesítsen nemzeti befektetési ügynökségekkel. A rendezvény iránt az érdeklődés évről évre növekszik; idén közel 300 kiállító, valamint a világ minden tájáról mintegy 9000 látogató várható. Ebben az évben egy önálló magyar szekció keretében népszerűsítik Magyarországot, kifejezetten a régió, illetve az országunk iránt érdeklődő potenciális befektetők számára. A hivatalos program keretében szervezett magyar előadások sikerét jól jelzi, hogy Magyarország átvehette a "legjobb szervező"-nek járó díjat.

Az idei fő téma az „Egy övezet, egy út" („One Belt, One Road") kezdeményezés, valamint az ipari kapacitáskihelyezésekkel kapcsolatos együttműködések voltak. Az „Egy övezet, egy út" – amely jól illeszkedik a magyar „keleti nyitás" stratégiához – kiemelkedő lehetőséget kínál hazánk számára a kínai befektetések Magyarországra csatornázásához. Kelet-közép európai befektetési célpontként Magyarország regionális versenyképességének megőrzése szempontjából hazánk kiemelt érdeke, hogy vezető szerepet kapjon a kínai külgazdasági stratégiában. Ebben a folyamatban meghatározó jelentőséggel bír, hogy 2015 nyarán Magyarország az EU-országok között elsőként írt alá megállapodást Kínával az „Új Selyemút" stratégia megvalósításáról.

A hasonló adottságokkal rendelkező kelet-közép-európai országok között nagy a verseny a kínai működőtőke-beruházásokért, így meghatározó jelentőséggel bír, hogy előnyös kondíciók biztosításával, valamint aktív politikai támogatással a lehető legtöbb kínai beruházót sikerüljön hazánkba vonzani. Ezen törekvések részeként a HIPA együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Fejlesztési és Reform Bizottság irányítása alatt álló Kínai Tengerentúli Befektetésekért felelős Szövetséggel (CODA). A megállapodás értelmében a felek segítik egymás befektetőit és vállalatait kölcsönösen előnyös együttműködések kialakításában. A CODA jelenleg 200 tagvállalatát segíti külföldi befektetéseik megvalósulásában az energetika, gyártás, infrastruktúra, pénzügyek és tanácsadás területén.