Magyar sikerek a régió legjelentősebb SSC rendezvényén

Magyar sikerek a régió legjelentősebb SSC rendezvényén

Ésik Róbert, a HIPA elnökeÖt kategóriában is magyarországi győztest hirdettek a Varsóban megrendezett Central Eastern European Shared Services and Outsourcing Awards gálaeseményen. A díjazottak között szerepel Debrecen városa, a British Telecom (BT ROC), a British Petrol (BP GBS), a Tata Consultancy Services (TCS) üzleti szolgáltató központja, valamint a TCS vezetője.

A gála díjazottjai

A gála díjazottjai

A 2017-ben már ötödik alkalommal megszervezett Central Eastern European Shared Services and Outsourcing Awards a közép- és kelet-európai régió legjelentősebb rendezvényévé nőtte ki magát az üzleti szolgáltató szektorban. A térség napjainkra jelentős és világszínvonalú célállomás az üzleti szolgáltató központok és az üzleti folyamatok kiszervezése szempontjából. Az ágazat az elmúlt évek egyik gazdasági sikertörténete Magyarországon, az itt lévő vállalatok folyamatosan bővítik szolgáltatási portfóliójukat, egyre komplexebb, magasabb hozzáadott értékű feladatokat ellátva ezáltal hazánkból.

A BT ROC 2016-os sikere után – a Kelet-Közép-Európa legjobb szolgáltató központjának választották a Budapesten és Debrecenben működő egységeket – az idei évben további díjakkal ismerték el a szektor hazai szereplőinek eredményeit: a BP budapesti központja Magyarországon tartotta az év szolgáltató központja díjat, a BT ROC pedig ezúttal felsőoktatási együttműködés tekintetében bizonyult a legjobbnak. A TCS a business process outsourcing (BPO) kategória mellett az év menedzsere díjat is elhozta Prabal Datta ügyvezető sikerével.

A céges sikerek mellett hazai befektetési környezet versenyképességét is elismerték: az év közép-kelet európai feltörekvő városa címet Debrecen nyerte el. Debrecenben dinamikusan fejlődik az SSC ágazat, jelenleg már több mint 3 ezren dolgoznak ebben a szektorban. A város évről évre egyre jelentősebb szereplőnek számít a nemzetközi piacon, amit az itt működő szolgáltató cégek (BT, EPAM, IT Services, Transcosmos) egymás után bejelentett fejlesztései, valamint az amerikai Flowserve új globális pénzügyi központja is tovább erősít.

Debrecen lett az "Év feltörekvő városa" kategória első helyezettje

Debrecen lett az "Év feltörekvő városa" kategória első helyezettje

A rendezvényen való részvétellel a HIPA célja, hogy bemutassa az ágazat nemzetközi szereplői számára a magyar befektetési környezet kínálta egyedi előnyöket.

Minden iparág esetében folyamatosan törekedni kell a megújulásra, az innovációra az ügyfelek igényeinek lehető leghatékonyabb kielégítése érdekében. Az üzleti szolgáltató és outsourcing központok ebben a tekintetben mindig az élenjártak, és továbbra is számíthatnak a magyar kormány támogatására - hangsúlyozta az eseményen tartott előadásában Ésik Róbert, a HIPA elnöke. 

Az SSC ágazat Magyarország esetében is kiemelt jelentőséggel bír: az utóbbi években a járműipar után ebben az ágazatban jött létre a legtöbb új munkahely. A tendencia a HIPA által kezelt beruházási projektekben is megmutatkozik: 2016-ban a HIPA általa kezelt beruházási projektek száma és az általuk teremtett munkahelyek tekintetében – a járműipar után – az SSC ágazat a 2. legjelentősebb szektor volt Magyarországon. Mindezeken túlmenően az SSC szektor egy magas hozzáadott értékű területnek számít, amely kiváló karrierlehetőséget és ígéretes jövőképet biztosít az ágazatban dolgozók számára.

Az első üzleti szolgáltató központok (SSC) az 1990-es években jelentek meg Magyarországon, az ágazat azóta folyamatosan és dinamikusan növekszik. Eleinte elsősorban egyszerű ügyleti tevékenységeket (ügyfélszolgálat, HR, szabványosított pénzügyi feladatok) szerveztek ki hazánkba, amelyeket a pozitív tapasztalatok eredményeként egyre összetettebb, magasabb hozzáadott értű feladatok követtek. A több mint két évtizedes tapasztalatoknak köszönhetően Magyarország mára érett, jól bevált lokációnak számít, ahová a projektek többsége Nyugat-Európából és az USA-ból érkezik. Jelenleg már több mint 100 vállalat működtet szolgáltató központot hazánkban, amelyek hozzávetőleg 42 000 főt foglalkoztatnak, főként több nyelven beszélő, fiatal szakembereket.