Közel 6,2 milliárd forintból épít elektromos busz összeszerelő-üzemet a kínai BYD

Közel 6,2 milliárd forintból épít elektromos busz összeszerelő-üzemet a kínai BYD

A BYD a kizárólag elektromos meghajtással működő buszok leggyorsabban növekvő beszállítója. A vállalat, mely Európa számos nagyvárosát ellátja e-buszokkal, megerősítette elköteleződését az európai piac felé azáltal, hogy közel 6,2 milliárd forintot fektet be a Komáromban létesülő busz összeszerelő-üzemébe. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) átfogó projektmenedzsment tevékenységet végzett a beruházás döntéselőkészítése során.

Isbrand Ho, BYD Europe's Managing Director

A BYD Company Ltd. Kína egyik legnagyobb vállalata, amely sikeresen szerepel a globális piacon. A vállalat az akkumulátor technológiára specializálódott, és több high-tech szektorban úttörő és vezető szereppel bír, ideértve például a magas hatásfokú járműveket, az elektromos meghajtású tömegközlekedési eszközöket, a környezetbarát energiatárolást, a megfizethető napenergia-hasznosítást és információs technológiát, valamint az ODM („Original Design Manufacturing") szolgáltatásokat.

A Komáromban létesülő üzem megközelítőleg 300 embert fog foglalkoztatni, kapacitása éves szinten eléri majd a 400 jármű összeszerelését. A kormány a 6,2 milliárd forintból megvalósuló beruházást egyedi kormánydöntés értelmében mintegy 925 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatással támogatja. A kezdeti szakaszban BYD világszínvonalú károsanyag-kibocsátásmentes elektromos buszait és villás targoncáit fogják gyártani, de a magyarországi leányvállalat neve – BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft (BYD Elektromos Busz és Teherautó Magyarország Kft.) – további tervekre utal. Az első lépcsőben az itt összeszerelt elektromos buszok alkatrészeinek 30%-a százaléka származna magyar beszállítótól, majd ezt az arányt 70%-ra növelnék. A magyar üzem 2017 első negyedévében kezdi a termelést, és saját kutatás-fejlesztési központtal, valamint akkumulátortesztelő létesítménnyel is rendelkezik majd.  

Péter Szijjártó, Minister of Foreign Affairs and Trade

Péter Szijjártó, Minister of Foreign Affairs and Trade

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott rendezvény során Isbrand Ho, a BYD Európa ügyvezető igazgatója elmondta: “A mai bejelentés is megerősíti cégünk elköteleződését az európai piac mellett. Ez az első összeszerelő üzemünk, de nem az utolsó – cégünk aktívan keres további helyszíneket.” Hozzátette továbbá: “Választásunk azért esett Magyarországra, mert Európában központi a fekvése, valamint mert komoly hagyománya van a kiváló mérnöki tudományoknak, beleértve a buszgyártást is, továbbá mert nagyon szívélyes fogadtatásban részesültünk az itteni hatóságoktól.”