Kedvező változások a vissza nem térítendő támogatások rendszerében

Kedvező változások a vissza nem térítendő támogatások rendszerében

2017. január 1-től jelentős és kedvező változások kerülnek bevezetésre a K+F tevékenységhez és a technológia-intenzív beruházásokhoz kapcsolódó vissza nem térítendő támogatások rendszerében a beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014. (VIII. 27.) Korm. rendelet módosításáról szóló 426/2016. (XII. 15.) Korm. rendelet alapján.

A magyar gazdaság Európa „termelőközpontjából" mindinkább a kontinens egyik meghatározó, „ipari és innovációs központjává" történő átalakítása érdekében, 2017. január 1-től új, vissza nem térítendő támogatási formák kerülnek bevezetésre vállalati K+F tevékenység és a technológia-intenzív beruházások megvalósításának ösztönzése céljából. A támogatás egyedi kormánydöntés („EKD") keretében (210/2014 (VIII.27.) Korm. rendelet) érhető el a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével.

Invented in Hungary - kedvező változások a nem térítendő támogatások rendszerébenK+F támogatás

K+F tevékenység ösztönzése (alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés): Magyarország teljes területén – Budapestet is beleértve – támogatható lesz új K+F központok kialakítása, valamint a hazánkban már jelen lévő nagyvállalati K+F központok bővítése során a nagyvállalatok által megvalósított K+F projekt működési típusú költségeinek jelentős része.

A támogatás igénylésének feltétele minimum egy, de legfeljebb három évig tartó időszakban 3 millió euró K+F projekthez kapcsolódó költség elérése, valamint a K+F munkavállalói létszám 25 fővel történő növelése. Az elérhető maximális támogatási intenzitás mértéke: 25%.

Technológia-intenzív beruházások

Technológia-intenzív beruházások támogatása: az új, eszközalapú beruházások ösztönzésére kialakított támogatási forma célja olyan kapacitásbővítő és technológia-intenzív projektek támogatása, amelyek nem járnak létszámbővítéssel. A támogatás azon nagyvállalatok számára lesz elérhető, amelyek Magyarországon legalább 250 főt foglalkoztatnak és beruházásuk értéke három éven belül eléri a 30 millió eurót. Emellett a beruházónak 30%-kal kell növelnie a bérköltséget vagy az árbevételt a beruházás megkezdését követő harmadik üzleti évig. A támogatás maximális mértéke az alkalmazandó maximális regionális támogatás ¼-e lehet.

A támogatási rendszer módosításai

A 2017. január 1-től hatályos Kormányrendelet módosítása további kedvező változásokat is eredményez:

  • Mezőgazdasági termékek feldolgozása esetén szélesebb körben lesz igénybe vehető az EKD támogatás.
  • Békés, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben az EKD támogatás már 5 millió euró beruházási értéktől és minimum 50 új munkahely létrehozása esetén elérhető lesz.

A fentiekkel kapcsolatos bővebb tájékoztatásért kérjük keressen minket az investment@hipa.hu email címen.