Hatalmas lehetőségeket rejt a Brit-Magyar Üzleti Tanács megalakulása

Hatalmas lehetőségeket rejt a Brit-Magyar Üzleti Tanács megalakulása

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a londoni magyar nagykövetségen aláírta a Brit-Magyar Üzleti Tanács (Hungary-UK Business Council) megalakulását szentesítő együttműködési megállapodást, amely jelentős előrelépést jelent a kétoldalú gazdasági kapcsolatokban. Az üzleti tanács fontos szerepet játszik, hogy a Brexithez kapcsolódóan Magyarország a lehető legjobb pozícióban legyen az Egyesült Királyság után más helyszíneket kereső befektetőkért folyó versenyben.

London pénzügyi központja, a City

A tanács létrehozásának alapját a brit nagyvállalatokkal eddig évente megrendezett „Befektetői Fórum" biztosítja, a kezdeményezés kiszélesítésével és intézményes alapra helyezésével. A Brit-Magyar Üzleti Tanács fórumot nyújt a kétoldalú érdekérvényesítésre a magyar és egyesült királyságbeli befektetetők és kormányzati döntéshozók között, továbbá a tagok kiterjedt kapcsolati hálója elősegíti a további befektetések és együttműködések létrejöttét.

Az üzleti tanács tagjai között megtalálhatóak olyan egyesült királyságbeli befektetők, mint a British American Tobacco (BAT), a British Petroleum (BP), a British Telecom (BT), a CP Holdings, a Maltacourt, a Provident, a Tesco, továbbá Andrew Cumptsy (Enterprise Forum), Emma Edham (Török Kereskedelmi Kamara), Gelsey Vilmos (Unicredit), valamint London képviseletében Jeremy Browne.

Az Egyesült Királyság a 2015-ös adatok szerint Magyarország 11. legfontosabb kereskedelmi partnere, részaránya a teljes magyar áruforgalomban 2,9% volt. Az exportunkban 3,9%-os részesedéssel a 7., míg importunkban 1,9%-os részesedéssel a 14. helyet foglalja el.