Európában is egyedülálló víziszárnyas vágóhíd és tollfeldolgozó épül Mélykúton

Európában is egyedülálló víziszárnyas vágóhíd és tollfeldolgozó épül Mélykúton

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a HUNENT beruházás bejelentésén

A legmodernebb technológiával felszerelt, komplex víziszárnyas vágóhidat és tollfeldolgozó üzemet létesít Mélykúton a HUNENT. A mintegy 12,6 milliárd forint értékű zöldmezős fejlesztés keretében feldolgozó és csomagoló üzemrészek, valamint hűtőház és irodaépületek is épülnek. A beruházást a magyar kormány – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével – egyedi kormánydöntés keretében támogatásban részesítette.

A HUNENT Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. Magyarország egyik legnagyobb víziszárnyas feldolgozója, több mint 160 éves hagyománnyal rendelkezik, működését 1852-ben kezdte meg. A cég fő profilja a pecsenyekacsa feldolgozás, ezen felül pecsenyelibával is foglalkozik. Az elmúlt évek során termékeivel nemcsak itthon, de az Európai Unió számos országában és a Távol-Keleten is megjelent, az árbevétel 80 százaléka származik exportból. A HUNENT Zrt. 2016-ban 8,49 milliárd forint árbevételt realizált, míg a foglalkoztatottak átlagos létszáma 150 fő volt.

Kiss István, a HUNENT Zrt. igazagatóságának elnöke

Kiss István, a HUNENT Zrt. igazagatóságának elnöke

A jelenlegi mintegy 12,6 milliárd forint értékű zöldmezős beruházás keretében a legmodernebb technológiával felszerelt üzemet és hűtőházat hoznak létre, felépül egy új vágóhíd-csarnok, daraboló, tálcázó, csomagoló üzemrészekkel, tollüzemmel, szennyvíztisztítóval, irodaépülettel és a 4500 tonna tároló kapacitással rendelkező hűtőházzal, továbbá feldolgozó- és sütőüzemmel. A helyszín kiválasztásánál szerepet játszottak a földrajzi szempontok: az új üzem minél közelebb legyen a meglévő élőállat-előállító kapacitásokhoz.

A feldolgozás volumene 5 millió kacsával, éves szinten várhatóan 14 millióra darabra bővüli. Az új üzem 350 új munkahelyet teremt a hátrányos helyzetű régióban, ezzel együtt összesen 500 főnek ad majd munkát a HUNENT Zrt. Magyarországon. Mindezek eredményeképpen az árbevétel 20 milliárd forint fölé emelkedhet és a hatékonyság növekedése révén a vállalat újra piacvezetővé válhat belföldön és az export piacokon egyaránt, emellett magasabb minőséget és nagyobb kínálatot, termékskálát tud előállítani.