Eredményes HIPA-részvétel Közép-Európa legfontosabb autóipari kiállításán

Eredményes HIPA-részvétel Közép-Európa legfontosabb autóipari kiállításán

Október 11-12-én került megrendezésre Prágában a Central & Eastern European Automotive Forum, az Adam Smith Conferences szervezésében. A közép-európai régió legnagyobb autóipari kiállításán közel 200 résztvevő, közöttük vezető OEM-ek, beszállítók, kereskedők és kormányzati képviselők tekintették át az iparág kihívásait és lehetőségeit. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a hazai járműipari befektetési környezetet népszerűsítette, ezenfelül az ügynökség közreműködésével hét magyar beszállító is részt vett a rendezvényen.

Ésik Róbert előadást tart a prágai járműipari fórumon

A CEE Automotive Forum a közép-európai régió legmeghatározóbb autóipari rendezvénye, melyen több mint 200 jelentős iparági szereplő – OEM-ek, beszállítók, tanácsadók, kormányzati szereplők – vezető beosztású szakemberi vannak jelen. A rendezvény kiváló lehetőséget biztosít a személyes kapcsolatépítésre és -tartásra, valamint az iparági trendek első kézből való megismerésére.

Magyarországon folyamatosan növekszik az összetettebb, magasabb hozzáadott értékű autóipari beruházások aránya, és a cél a termelőtevékenység helyett az innovációs tevékenység ösztönzése – hangzott el a CEE Automotive fórumon a magyarországi beruházási környezet és lehetőségek kapcsán a HIPA által tartott előadásokon.

A magyar járműipari befektetői környezetet a HIPA panelbeszélgetések, előadások, valamint személyes találkozók keretében népszerűsítette. Emellett a HIPA közreműködésének köszönhetően hét magyar kis- és középvállalat OEM-ek és beszállítók képviselőivel alakíthatott ki új kapcsolatokat.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke beszédében kiemelte: Magyarország esetében a cél már a „Made in Hungary" helyett az „Invent(ed?, esetleg invest?) in Hungary" ösztönzése. 2010 után a magyar kormány elhatározta, hogy Magyarország legyen Közép-Kelet-Európa egyik termelési központja. Ez teljesült, ami jó alapot ad arra, hogy komplexebb, bonyolultabb tevékenységek érkezzenek Magyarországra; az utóbbi időben a két fő fejlesztési irány az önvezető autók, illetve az elektromobilitás. További jelentős tendencia, hogy a járműipari nagyvállalatok egyre inkább elvárják azt, hogy a beszállítóik is jobban részt vegyenek a termékfejlesztésben, kutatásfejlesztésben. Mindehhez a HIPA komplex szakmai segítséget biztosít, így például beszállítófejlesztési és –képzési programok és készpénztámogatás formájában, valamint a magyar kkv-k és egyetemek közös kutatás-fejlesztési projektjei területén.