Debreceni beruházásával tovább erősíti magyarországi jelenlétét a thyssenkrupp

Debreceni beruházásával tovább erősíti magyarországi jelenlétét a thyssenkrupp

A kormányzat és a német konszern vezetői együtt kezdték el az építést

Az első, ünnepélyes kapavágással elkezdődött a német thyssenkrupp új üzemének építése Debrecenben, ahol a legnagyobb autómárkák számára fognak rugókat és stabilizátorokat gyártani. A 250 új munkahelyet létesítő, mintegy 11 milliárd forint értékű beruházást a magyar kormány – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével – egyedi kormánydöntéssel támogatásban részesítette.

Magyar Levente, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár

Magyar Levente, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár

A thyssenkrupp 1999 óta folytat K+F tevékenységet Magyarországon, a jelenleg 500 fős, nemzetközileg ismert és elismert budapesti kompetencia központjában fejlesztett technológiával ma már több mint egymillió autó fut világszerte. Az E/E (elektromos és elektronikus) központ kiemelt jelentőségű a magyar gazdaság számára, hiszen az ehhez hasonló high tech fejlesztések a leginkább jövőbemutató technológiát képviselik a járműiparon belül.

A 100 000 négyzetméteres területen létesülő új üzemben a 2018-as évtől kezdődően évente mintegy 6,5 millió rugót és stabilizátort gyártanak majd, főként európai prémium autógyárak számára. A beruházás összege közel 11 milliárd forint, amellyel 2020-ig a thyssenkrupp 250 új munkahelyet teremt Debrecenben. A helyszín választásánál a megyeszékhely mellett szólt a központi földrajzi fekvés, jó infrastruktúra, megfelelő beszállítói struktúra, a jól képzett munkavállalók és jó oktatási intézmények.

Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Presta Hungary ügyvezetője

Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Presta Hungary ügyvezetője

A thyssenkrupp Presta Hungary a budapesti fejlesztőközponton kívül Győrben rendelkezik futómű gyárral, valamint Jászfényszarun zajlik egy több mint 30 milliárd forint értékű zöldmezős beruházás. Ennek eredményeként 2018-től elektromechanikus kormányrendszerek és hengerfejbe integrált vezérműtengelyek gyártását is hazánkba telepíti a német konszern. A vállalat 2016. november 25-én stratégiai együttműködési megállapodás kötött a magyar kormánnyal, jelenleg mintegy 1000 főt foglalkoztat hazánkban.