Debrecenben fejleszt az Alföldi Tej

Debrecenben fejleszt az Alföldi Tej

A vállalat és a kormányzat képviselői a beruházás bejelentésénAz elmúlt évtizedek legnagyobb tejipari beruházását hajtja végre a debreceni üzemében az Alföldi Tej: a több mint 12 milliárd forintos fejlesztés eredményeként jelentősen megnő a sajt, túró és porított termékeket előállító üzem kapacitása. A vállalatot tulajdonló hazai termelők által megtermelt tej így magasabb feldolgozottsági szinten kerülhet a belföldi és külföldi piacokra.

Az Alföldi Tej Kft-t 2003-ban alapította 23 hazai tejtermelő 6,7 millió forintos törzstőkével, az általuk megtermelt tej közös értékesítésére. Az évek során a termelői csoport taglétszáma 102-re bővült, melynek 30%-a őstermelő és egyéni vállalkozó, míg a többség társas vállalkozás, akik összesen több mint 5000 munkavállalót foglalkoztatnak. A megtermelt alapanyag biztos piacra jutása, illetve a tejtermelés stabil jövője érdekében a vállalat 2005-ben megvásárolta a felszámolás alatt álló székesfehérvári Parmalat üzemet. Az elmúlt bő 10 év során a termelői kör 7 milliárd forintot fordított az üzem modernizálására, kapacitásbővítésre, innovációra, melyek eredményeként az éves UHT és friss kapacitás 45 millió literről 245 millió literre emelkedett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén

A csoport által termelt 320 millió liter tej azonban ezt a mennyiséget is jelentősen meghaladja, ezért a rendelkezésre álló mennyiség 20%-a jelenleg alapanyagként kerül értékesítésre. A minél magasabb feldolgozottsági szinten történő értékesítés érdekében a vállalat megvásárolta a FrieslandCampina debreceni üzemét, így már második alkalommal került külföldi kézből magyar tulajdonba egy feldolgozó üzem.

A most bejelentett beruházás eredményeként a debreceni üzemben a legmodernebb technológiák beépítésével éves szinten 8500 tonna sajt és 7000 tonna porított termék gyártására nyílik lehetőség. A termékportfolió kialakításánál fontos szerepet játszott, hogy a kínálat export piacon is versenyképes legyen, hiszen a termékek 30%-a exportra kerül. A fejlesztéssel a már meglévő 622 fős dolgozói létszám további 181 új munkahellyel bővül. A feldolgozói kapacitás bővülésével lehetőség nyílik a beszállítói kör bővítésére is, éves szinten 60 millió literes mennyiségben, ezzel még több magyar tejtermelőnek biztosítva a megbízható hazai alapanyag értékesítést. Mindezek eredményeként az ország ipari nyerstej felvásárlásának több mint 30%-át az Alföldi Tej Kft. fogja bonyolítani.

A beruházás létrejöttét a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) átfogó tanácsadási tevékenységgel segítette, valamint a vállalat egyedi kormánydöntésen (EKD) alapuló támogatásában is közreműködött.