Az 5G már a küszöbön: Budapesten fejleszti a jövő gondolkodó hálózatát a Nokia

Az 5G már a küszöbön: Budapesten fejleszti a jövő gondolkodó hálózatát a Nokia

Nokia Skypark offices

Hivatalosan is bemutatták a budapesti Corvin-negyedben megépült Nokia Skyparkot, amely Magyarország egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs kutatás-fejlesztési központja. A komplexum a Nokia Globális Technológiai Központja mellett a nagy múltra visszatekintő Nokia Bell Labs hazai kirendeltsége is végez itt kutatómunkát. A Nokia budapesti egységénél már több mint 2000 munkatárs dolgozik, sokan közülük a világszínvonalú technológiai fejlesztéseken.

Zagyva Béla, a Nokia Networks Magyarország ügyvezető igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Futó Gábor, a kivitelező Futureal tulajdonosa

Zagyva Béla, a Nokia Networks Magyarország ügyvezető igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Futó Gábor, a kivitelező Futureal tulajdonosa

Az 1865-ben alapított finn Nokia a világ egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata. Az Espoo-i székhelyű vállalat ma már a világ minden kontinensén, összesen több mint 130 országban van jelen. 2016-ban a társaság konszolidáltan 23,61 milliárd euró nettó árbevételt realizált, amely igen jelentős, 89%-os növekedést mutat az előző pénzügyi év eredményeihez viszonyítva. Szintén 2016-ban a vállalat 102 687 munkavállalót foglalkoztatott világszerte.

A Nokia 1997 óta van jelen Magyarországon, ahol a két évtized alatt többek között a kutatás-fejlesztés területén globálisan is jelentős pozíciót vívott ki magának. A Nokia fejlesztése például a világ legtöbbet használt magyar terméke, egy úgynevezett mobil kapcsolószerver, ami több mint 1,4 milliárd embert köt össze egymással úgy, hogy mozgás közben is zavartalanul használhassák mobiltelefonjukat. Emellett jelenleg is több, a távközlési ipar jövőjét formáló fejlesztésen dolgozik a finn vállalat több mint 2000 magyar szakembere, úgy mint a vasúti mobil távközlési hálózat, vagy a leterheltség függvényében önmagát alakító felhőalapú távközlési rendszer.

Az 5G-kutatások egyik nemzetközi központja Magyarország: hazai szakemberek dolgoznak a szükséges eszközök és hálózat fejlesztésén, hogy már 2020-ra élvezhessük az előnyeit. Az 5G nem csupán a megnövekedett sávszélességről szól, sokkal több van mögötte. A Nokia víziója egy idegrendszerként viselkedő, gondolkodó hálózat, egyfajta virtuális hatodik érzék, amely úgy szolgál ki minket, hogy közben észre sem vesszük. Ha például videót streamelünk a telefonunkon, a rendszer észleli, és ehhez igazítja a sávszélességet, vagy ha tudja, hogy az adott időszakban szoktunk ébredezni, télen automatikusan magasabbra állítja a fűtést.