Átadták Közép-Európa legmodernebb sertésfeldolgozó üzemét Mohácson

Átadták Közép-Európa legmodernebb sertésfeldolgozó üzemét Mohácson

Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, az MCS Vágóhíd Zrt. tulajdonosa

Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, az MCS Vágóhíd Zrt. tulajdonosa hivatalosan is átadták a régió legmodernebb vágóhídját Mohácson. A 21 milliárd forintos beruházással létesített sertésvágó, csontozó, daraboló és húscsomagoló üzem éves szinten 800 ezer normál, valamint 100 ezer nagysúlyú sertés levágására képes, mely állatok részben a Bonafarm termelői együttműködési rendszerének kis- és közepes méretű állattenyésztő tagjaitól, részben független hazai sertéstermelőktől származnak. Az új vágóhíd a termelés felfutása után több mint 600 embernek ad munkahelyet.

Az MCS Vágóhíd Zrt. a Bonafarm Csoporttal együttműködve 2014-ben döntött a korszerű mohácsi vágóhíd létrehozásáról. A tervek egy korszerű csomagoló és logisztikai üzemmel egészültek ki, így a legszigorúbb állatjóléti, élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi elvárásoknak is megfeleljen az üzem. A beruházás lezárultával a hazánkban felnevelt vágósertések ötödét ezen a vágóhídon dolgozhatják fel, melynek több mint harmada exportra kerül. Mindezek eredményeként tovább javulhatnak a magyar sertéshús hazai és nemzetközi értékesítési lehetőségei.

Orbán Viktor miniszterelnök a vágóhíd átadásán

Orbán Viktor miniszterelnök a vágóhíd átadásán

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az üzem átadásakor hangsúlyozta: ilyen beruházásokból, cégcsoportokból, tulajdonosokból és jól felépített beszállítói rendszerből kellene több. Hozzátette: a Bonafarm által létrehozott termelői hálózat biztonságot, megélhetést nyújt magyar gazdáknak.

Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója beszédében kiemelte: a Bonafarm folyamatosan fejleszti az általa kialakított termelői közösséget, amely így nemzetközi szinten is versenyképesen működik. A vállalat 2010 óta több mint 50 milliárd forintot fordított élelmiszergazdasági fejlesztésekre, amit a következő tíz évben további 100 milliárd forint értékű modernizáció követ.

A 21 milliárd forint értékű beruházáshoz a magyar kormány – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével – egyedi kormánydöntés (EKD) eredményeként 2,7 milliárd forintos támogatást biztosított. A támogatás nem véletlen: Magyarország egyik zászlóshajója az élelmiszeripar, a magyar élelmiszeripar export árualapjának létrehozásában pedig kiemelten fontos szerep jut a magyar sertéságazat fejlesztésének. Éppen ezért 2012-ben a kormány elfogadta a sertésstratégiát, mely értelmében 2020-ig a hárommilliós sertésállományt meg kívánják duplázni, ami ráadásul mintegy 20 ezer új munkahelyet is eredményez a magyar nemzetgazdaságnak.