Átadta első európai elektromos buszgyárát a BYD Komáromban

Átadta első európai elektromos buszgyárát a BYD Komáromban

A BYD számos európai nagyvárosnak szállít buszokat

A tisztán elektromos meghajtással működő buszok leggyorsabban növekvő beszállítója átadta komáromi elektromos autóbuszgyárát. A mintegy 6,2 milliárd forint értékű új gyártóegységben – melyben egy kutatás-fejlesztési központ és egy akkumulátor-tesztelő üzem is helyet kap – 300 fő alkalmazásával évi 400 busz gyártását tervezik. A beruházási döntésnél kulcsszerepet játszott a stratégiai elhelyezkedés, az évtizedes buszgyártási tapasztalat, valamint a helyi és az országos hatóságokkal kialakult jó kapcsolat. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) átfogó projektmenedzsment tevékenységgel támogatta a a döntés-előkészítéstől kezdve egészen a beruházás megvalósulásáig.

A BYD Company Ltd. Kína egyik legnagyobb vállalata, amely sikeresen szerepel a globális piacon, már több mint 50 országra kiterjedő működéssel. A vállalat az újratölthető akkumulátor technológiára specializálódott, és több high-tech szektorban úttörő és vezető szereppel bír, ideértve például a magas hatásfokú járműveket, az elektromos meghajtású tömegközlekedési eszközöket, a környezetbarát energiatárolást, a megfizethető napenergia-hasznosítást és információs technológiát, valamint az ODM („Original Design Manufacturing") szolgáltatásokat. A vállalatot a hong kongi és a shenzeni tőzsdén is jegyzik.

Hivatalosan is átadták a kínai elektromosbusz gyártó legújabb európai bázisát

Hivatalosan is átadták a kínai elektromosbusz gyártó legújabb európai bázisát

Az új üzemben a kezdeti szakaszban BYD világszínvonalú károsanyag-kibocsátásmentes elektromos buszait és villás targoncáit fogják gyártani, de a magyarországi leányvállalat neve – BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. (BYD Elektromos Busz és Teherautó Magyarország Kft.) – további tervekre utal. Az első lépcsőben az itt összeszerelt elektromos buszok alkatrészeinek 30%-a százaléka származna magyar beszállítótól, majd ezt az arányt 70%-ra növelnék. Szintén szerepel a tervek között, hogy a BYD angliai partnerének, az ADL-nek is gyártanak majd egy- és kétszintes karosszériákat Komáromban.

Isbrand Ho, a BYD Europe ügyvezető igazgatója

Isbrand Ho, a BYD Europe ügyvezető igazgatója

Isbrand Ho, a BYD európai ügyvezető igazgatója beszédében hangsúlyozta, miért Magyarországot választották első európai üzemük helyszínéül: „Elsősorban a központi elhelyezkedést és a hagyományosan kiváló mérnöki tudást fontos megemlíteni, de a rendelkezésre álló évtizedes buszgyártási hagyomány is komoly tényező. Nem is olyan régen még évi több ezer buszt gyártottak Magyarországon, és a magyar kormánnyal együttműködve szeretnék úttörői lenni egy újabb sikerkorszaknak."