A Mercedes-Benz új kecskeméti gyára minden idők legnagyobb zöldmezős beruházása lesz Magyarországon

A Mercedes-Benz új kecskeméti gyára minden idők legnagyobb zöldmezős beruházása lesz Magyarországon

Szijjártó Péter, Markus Schäfer, minden idők legnagyobb zöldmezős beruházása

Egymilliárd euró, vagyis több mint 313 milliárd1 forint értékű beruházással építi meg új, második gyárát a Mercedes-Benz Kecskeméten, ahol rugalmas termelési rendszerben, különböző jármű-architektúrájú és meghajtású modellek gyártását valósítják meg. A 2500 új munkahelyet teremtő, rekordmértékű újrabefektetés azt mutatja, hogy a Mercedes-Benz megtalálta számításait Magyarországon. Az évtized végéig megvalósuló beruházás előkészítése során a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) átfogó szakmai segítségnyújtást biztosít a vállalatnak.

A Mercedes-Benz 2012 óta gyárt elsőkerék-meghajtású kompakt autókat az egész világ számára Kecskeméten, 2016 februárjában pedig az 500 000-dik Magyarországon gyártott autó is elkészült. A német prémiummárka idén április végén jelentette be, hogy több mint 580 millió eurót fordít meglévő kompakt autógyárában technológiafejlesztésre, valamint a termelőkapacitás bővítésére. A kecskeméti telephely gyártósorairól fognak legördülni az újgenerációs Mercedes-Benz kompakt modellek is.

A második gyár felépítése a Magyarországon valaha megvalósított legnagyobb zöldmezős beruházás létrejöttét jelenti. A karosszéria-, felületkezelő és összeszerelő üzem első- és hátsókerék-meghajtású személygépkocsik gyártására is alkalmas lesz. Az újrabefektetés eredményeként 2500 új munkahely jön létre, ezáltal tovább erősödik a kecskeméti gyártóegység kiemelt szerepe a német prémiummárka globális termelési láncában.

Szijjártó Péter, Markus Schäfer, minden idők legnagyobb zöldmezős beruházása

Szijjártó Péter, Markus Schäfer, minden idők legnagyobb zöldmezős beruházása

Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Cars termelésért és ellátási láncért felelős igazgatótanácsi tagja a bejelentésen elmondta: a beruházás eredményeként csúcstechnológiával rendelkező, az ipar 4.0 szellemiségében épült, hatékony gyártási egység – úgynevezett „Flex-Werk" – létesül, ahol a rugalmas termelési rendszerben különböző jármű-architektúrájú és meghajtású modellek gurulnak majd le a szalagról. Ezzel a termelési kapacitások megnőnek, és mindemellett a piaci igényekre is a szükséges rugalmassággal és gyorsasággal lehet reagálni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a bejelentés kapcsán elmondta: a legjobbat, vagy semmit – szól a Mercedes jelmondata, és a cég a legjobb mellett tette le voksát, amikor Magyarországot és Kecskemétet választotta. A miniszter hozzátette: a beruházás annak bizonyítéka, hogy a kormánynak érdemes volt egy olyan gazdaságpolitikába belevágnia, melynek célja, hogy Magyarország a magas hozzáadott értékű tevékenységek európai központja legyen.

Légifotó a Kecskeméti Mercedes-Benz gyárról

Légifotó a Kecskeméti Mercedes-Benz gyárról

A társaság részéről a kecskeméti telephely választása mellett szólt, hogy mind kormányzati, mind helyi szinten az együttműködés kitűnő. A beruházás során a befektető és a kormányzat közötti kapcsolattartásban a HIPA feladata lesz a többéves megvalósulási folyamat sikeres koordinálása és támogatása. A jelentős infrastrukturális fejlesztéseket is generáló bővítés előkészületei már az idei évben elkezdődnek, a termelés megindulása pedig 2019-re várható.

 12016. július 27-i MNB középárfolyamon számolva