A HIPA elnöke is a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagjai között

A HIPA elnöke is a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagjai között

Megalakult a Nemzeti Versenyképességi Tanács

Megtartotta alakuló ülését a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által felkért szakértőkből álló, nyolctagú Nemzeti Versenyképességi Tanács, melynek feladata a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából releváns kezdeményezések megfogalmazása és véleményezése. Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke iparági szaktudásával, a külföldi befektetők igényeinek pontos ismeretével, valamint vállalatvezetői tapasztalatával hozzájárulhat a tanács hatékony működéséhez.

A következő időszak egyik legfontosabb nemzetgazdasági feladata az ország versenyképességének további erősítése. A magyar gazdaság új, a korábbinál sokkal kiegyensúlyozottabb és gyorsabb növekedési pályára állt, a fejlett országokhoz való felzárkózáshoz ugyanakkor a termelékenység és a versenyképesség növelésére van szükség.

A további fenntartható növekedés kulcsa az új, innovatív technológiák meghonosításában és fejlesztésben rejlik. Ennek érdekében 2017. január elsejétől számos, a magas hozzáadott értéket előállító beruházásokat érintő kedvező változás lépett életbe mind az adózási rendszer, mind pedig a beruházásokhoz adható állami támogatások terén. Ezek közül a legjelentősebb, hogy egységesen 9%-ra csökkent a társasági adó kulcsa, ami az EU-ban a legalacsonyabb, valamint hogy új támogatási formulák kerültek bevezetésre az egyedi kormánydöntésen alapuló (EKD) beruházás-támogatási rendszerben a technológia-intenzív és k+f beruházások hoz kapcsolódóan.

Bársony Farkas, Ésik Róbert és Dale A. Martin

Bársony Farkas, Ésik Róbert és Dale A. Martin

A nyolctagú szakmai tanács tagjaként a HIPA elnökének kiemelt célja a vállalatok és a kormányzati szereplők közötti közvetlen párbeszéd elősegítése, ezáltal a magyarországi befektetési környezet még vonzóbbá tétele, valamint erre építve a „Made in Hungary" típusú projektek mellett a magasabb hozzáadott értéket előállító „Invented in Hungary" jellegű beruházások ösztönzése.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagjai:

  • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
  • Prof. Dr. Csath Magdolna (Szent István Egyetem / Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
  • Dr. Bársony Farkas (Amerikai Kereskedelmi Kamara – AmCham Hungary)
  • Hernádi Zsolt (MOL-csoport)
  • Jánoskuti Levente (McKinsey&Company)
  • Dale A. Martin (Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara – DUIHK)
  • Dr. Parragh László (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – MKIK)
  • Ésik Róbert (Nemzeti Befektetési Ügynökség – HIPA)